De positie van Jeroen Dijsselbloem als voorzitter van de club van ministers van Financiën van de eurozone staat ter discussie, volgens de Duitse krant Handelsblatt.

Jeroen Dijsselbloem verliest mogelijk deze zomer al zijn baan als voorzitter van de eurogroep aan een permanente vervanger, die geen minister is in zijn eigen land, meldde de Duitse zakenkrant Handelsblatt maandag op basis van diplomatieke bronnen in Brussel.

Volgens de Duitse krant is er binnen de eurogroep, het samenwerkingsverband van de ministers van Financiën van de eurolanden, steeds meer weerstand tegen Dijsselbloem. Die zou te veel bezig zijn met de belangen van Nederland, in plaats van zich als neutrale voorzitter op te stellen.

Dijsselbloem voorzitter eurogroep af?

De benoeming van een nieuwe voorzitter van de eurogroep kan volgens ingewijden een onderdeel worden van de Europese stoelendans die na de Europese verkiezingen van 25 mei dit jaar op gang komt. Dan worden onder meer een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie en van de Europese Raad en een nieuwe buitenlandchef van de Europese Unie gekozen.

De termijnen van respectievelijk  José Manuel Barroso, Herman Van Rompuy und Catherine Ashton lopen dit jaar af. Dijsselbloem is officieel tot medio 2015 benoemd als voorzitter van de eurogroep.

Nederland zou zich volgend Handelsblatt verzetten tegen de benoeming van een permanente voorzitter van de club van ministers van Financiën van de eurolanden, zeker als dat deze zomer al zou gebeuren. Dat zou immers gezichtsverlies voor Dijsselbloem betekenen.

Nederland zou echter "tamelijk alleen" met zijn verzet tegen een permanente voorzitter van de eurogroep.

Dijsselbloem en bankencrisis

Dijsselbloem kende begin 2013 een moeizame start, toen er na de Europese reddingsoperatie voor Cyprus commotie ontstond naar aanleiding van een interview dat hij had gegeven aan persbureau Reuters en aan de Financial Times. Daarin werd gesuggereerd dat Dijsselbloem het reddingsplan voor Cyprus als blauwdruk voor de rest van de Europese bankensector zag, waarbij aandeelhouders, obligatiehouders en onverzekerde spaarders moesten bloeden bij de reddingsoperatie met Europees belastinggeld.

Afgelopen najaar stemden de landen van de Europese Unie wel in met een plan voor een bankenunie, waarbij het laten meebetalen van geldschieters die risico hebben genomen bij eventuele reddingsoperaties, wel degelijk onderdeel van de opzet is geworden.

Lees ook:

Analyse: Dijsselbloem gedumpt in Brussel? Dan kan Rutte het spel hard spelen

Foto: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl